Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego rozmaite tradycje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, że najistotniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
• pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w rzeczywistości dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest wyśmienita oraz sycąca.