Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu legendarnych na całym świecie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.
Perfekcyjna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co właściwie lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z rozmaitego rodzaju sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezwykle urozmaicona. Poświęcić można jej rzeczywiście długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że zachwyci ono głębią smaku oraz aromatu.