Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród wielu możliwości, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń i duża dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. czytaj Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się przejeść.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film