Bardzo wiele osób stara się doceniać dobre jedzenie. Chcemy oglądać się za doskonałymi restauracjami i próbować nowych smaków, które pochodzą z różnych stron świata. I dlatego też coraz większym powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja oferująca sushi. Przekąski tego typu zaczęły być wybierane przez coraz większą ilość osób , dlatego też restauracje serwujące je pojawiają się w wielu regionach. Zaczynamy myśleć o tym, co jemy i gdzie jemy, dlatego często wybieramy się do tego typu restauracji. W naszym świecie coraz częściej smak i zapach z różnych krajów są dostępne bez większych trudności. W restauracji tego typu jesteśmy w stanie spróbować doskonałych przekąsek, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.Kraków sushi Ludzie zaczynają delektować się posiłkami i robią wszystko, aby jak najczęściej kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest dziś obowiązkiem, lecz przyjemnością , dlatego powinniśmy znaleźć taki smak, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to teraz najczęściej wybierane danie, które znajdzie amatorów w wielu zakątkach świata. Sushi niewłaściwie opisywane jako potrawa z surowej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło sposób konserwowania ryb. Współcześnie sushi można podzielić na dwie kategorie – potrawy dopasowanego do gustów europejskich, oraz opcji azjatyckiej. Co stanowi różnicę? Głównie selekcja składników potrawy. Sushi przyrządzane jest z ryżu, różnego rodzaju owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od upodobań konsumentów, ryba może być poddana obróbce cieplnej bądź surowa. Ryż każdorazowo jest jednakże ugotowany, a uprzednio zakwaszony z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wymienić wiele rodzajów sushi, z uwagi na sposób przyrządzenia oraz zastosowane składniki spożywcze. Do najczęściej spotykanych rodzajów potrawy zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego tworzy się walcowate pałeczki oraz kawałka ryby. Tworzenie maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na płacie wodorostu oraz zrolowanie całości. Potrzebne jest przy tym użycie specjalnej maty bambusowej. Jeżeli jesteśmy przy temacie konsumpcji sushi – ważne jest jedynie, by wkładać do ust kawałki całe. Dlatego trzeba uważać, by danie serwować pokrojoną na niewielkie porcje.